23 arrestaties bij politieactie Marseille en Corsica

De politie heeft in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 september een netwerk opgerold dat drugs smokkelde tussen Corsica en het vasteland van Frankrijk. Daarbij werden 23 personen opgepakt, waarvan er 15 nog in hechtenis zitten. De politie had het netwerk al enkele maanden op het oog.

Ook zijn er 15 vuurwapens, een grote som contant geld en drugs in beslag genomen. De arrestaties vonden plaats op Corsica en in de regio van de stad Marseille.

Drug- en wapensmokkel

De politie vermoedt dat het netwerk grote hoeveelheden drugs van Corsica naar Marseille smokkelde, vanwaar het verder werd verhandeld. Ook zouden er wapens van Corsica naar Marseille zijn gebracht.

Onder de arrestanten is een bestuurder van de vakbond van de scheepsvaart. Zijn kantoor is doorzocht. Hij zou zijn contacten hebben gebruikt om de drugs en wapens te kunnen smokkelen.

Liquidaties Marseille

In de omgeving van Marseille is het erg onrustig vanwege een strijd tussen verschillende groeperingen om drugsroutes en de beste plaatsen om te dealen. Corsicanen spelen van oudsher een belangrijke rol in het criminele circuit in Marseille.

Corsicaanse families hadden lange tijd de touwtjes in Marseille stevig in handen en probeerden de laatste jaren de macht weer over te nemen. Ze hebben de afgelopen decennia echter flinke concurrentie gekregen van onder meer Roma en jonge criminelen in achterstandswijken.

Bij conflicten rondom drugsroutes vallen in Marseille jaarlijks tientallen doden. Over de eerste acht maanden van 2012 stond de teller op 15.

Onrust op Corsica

Ook op Corsica is het onrustig. In september werden vier liquidatiepogingen gepleegd, allemaal zonder dodelijke afloop. Donderdag opende een motorrijder in Ajaccio, de grootste stad van het Franse eiland, het vuur op een Japans restaurant, waarbij drie mannen gewond raakten. Zij zijn niet in levensgevaar.

Eerder werd een bar verwoest door een explosie en was ook een busje vernield met explosieven. In een ander Aziatisch restaurant werd iemand beschoten.

Lees ook:

Twee liquidaties in Marseille

Vierde afrekening in een week in Marseille

Baas voetbalclub Corsica vreest liquidatie

Drie doden in auto op Corsica