23 arrestaties in Spaans hasjonderzoek (VIDEO)

In Spanje hebben de Guardia Civil en de Nationale Politie een netwerk opgerold dat zeer grote hoeveelheden hasj vervoerde. De 23 gearresteerden, waarvan twintig in Spanje, twee in Marokko en één in de Dominicaanse Republiek, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, drugshandel, witwassen en illegaal bezit van wapens en drugs.

Hasj en contanten

Volgens de Guardia Civil zijn de arrestanten onderdeel van een perfect gestructureerde organisatie die grote hoeveelheden hasj naar Spanje smokkelde. Een eerder onderschepte koffer met 165.000 euro aan contanten zou in de Dominicaanse Republiek worden witgewassen. In samenwerking met Dominicaanse en Amerikaanse anti-drugsagentschappen werd in een container ook een doos met meer dan 690.000 euro aan contanten gevonden.

Inmiddels is er vastgoed ter waarde van 2.000.000 euro en in totaal 3.500.000 euro aan contanten, acht voertuigen en 16.000 kilo hasj in beslag genomen.

Internationale samenwerking

De operatie begon eind september 2017 na de onderschepping van een voertuig waarin meer dan 300.000 euro briefjes van 20 en 50 euro verborgen zaten. De bestuurder en eigenaar van het voertuig was een Frans staatsburger die eerder wegens drugshandel met de politie in aanraking was gekomen. De agenten konden de herkomst van de contanten niet verklaren en startten een onderzoek. De Franse bestuurder werd met behulp van de Marokkaanse autoriteiten geïdentificeerd als lid van een organisatie die eerder dat jaar op de grens tussen de Westelijke Sahara en Mauritanië was ontdekt. Daar was de organisatie bezig met het naar Spanje smokkelen van 7.400 kilo hasj, via verschillende agrarische transportbedrijven.

Koffers, vrachtwagens, containers

Het vervolgonderzoek leidde naar een koffer met 165.000 euro aan contanten die op weg zou zijn naar de Dominicaanse Republiek om daar te worden witgewassen. In april 2018 werd vervolgens in Almería, Zuid-Spanje een vrachtwagen met meer dan 7.200 kilo hasj en 177.000 euro aan contanten aangehouden. Volgens de Guardia Civil werd het de organisatie toen wat heet onder de voeten. De met drugshandel verdiende contanten moesten het land uit. In samenwerking met de Dominicaanse en Amerikaanse anti-drugsagentschappen werd vervolgens in een container een doos met meer dan 690.000 euro aan contanten op weg naar de Dominicaanse Republiek onderschept.

Ezel

In de juli 2018 werd op een industrieterrein in Sevilla een nieuwe voorraad van ongeveer 1.350 kilo hasj gevonden die op eenzelfde manier in een vrachtwagen was verborgen als eerder in Almería. Begin november werd vervolgens een ‘ezel’ die pendelde tussen leveranciers van stoffen in Marokko en de organisatie in Spanje onderschept, met 85.000 euro aan contanten.

In mei 2019 werden in Spanje twaalf en in de Dominicaanse Republiek vijf huiszoekingen verricht waarbij ook nog een groot aantal wapens en contanten in beslag is genomen.