23 arrestaties voor ram- en plofkraken

De politie heeft maandagmorgen op tientallen locaties in Nederland zeker 23 arrestaties verricht in een onderzoek naar ten minste vijftig ram- en plofkraken.  In 35 huizen zijn doorzoekingen geweest en in een aantal gevallen is gebruik gemaakt van arrestatieteams.

De 23 verdachten zijn maandagmorgen van hun bed gelicht. In sommige gevallen heeft de politie gebruik gemaakt van arrestatieteams omdat het anders te gevaarlijk was.

Bij doorzoekingen in zeker 35 woningen heeft de politie onder meer vuurwapens, verdovende middelen en een aantal dure auto’s in beslag genomen. Bij de zoekactie werd gebruik gemaakt van speciale geld- en explosievenhonden.

Volgens cijfers van de politie zijn er dit jaar al 87 ramkraken gepleegd. Bij die ram- en plofkraken wordt tevens steeds meer geweld gebruikt waardoor de politie vaak in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Frans Pommer, de landelijk overvallenofficier van het Openbaar Ministerie zegt daarover: 'Vandaag zijn er veel aanhoudingen geweest, het OM zal de verschillende onderzoeken voortzetten om verdachten voor de rechter te kunnen brengen. Het gaat ons niet alleen om de individuele zaken maar ook om de effecten op het fenomeen ram- en plofkraken, zodat we na de actiedag de richting en inrichting van de aanpak door politie en OM verder kunnen bepalen.'