23 jaar cel voor Gideon G. wegens liquidatie Vincent Jalink

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de 30-jarige Gideon G. veroordeeld tot 23 jaar celstraf voor de liquidatie van Vincent Jalink (38) op 27 mei 2016 in Diemen. Het slachtoffer werd doodgeschoten voor de ogen van zijn 9-jarige zoontje.

Jalink werd ’s avonds voor zijn huis aan de Klipperweg in Diemen-Noord met een automatisch wapen onder vuur genomen vlak nadat hij zijn auto had geparkeerd. Hij werd door twaalf kogels geraakt en overleed een uur later in het ziekenhuis.

Veel bewijs

Bij de schietpartij waren twee mannen betrokken. Justitie ziet Gideon G. en Jerello G. (24) als de uitvoerders van de liquidatie op Vincent Jalink, maar op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden stelt de rechtbank vast dat Gideon G. de schutter was. Ook werd op de vluchtroute van de daders een zwart petje gevonden met daarop dna-sporen van Gideon G. Ook zijn tijdens het onderzoek belastende versleutelde pgp-berichten gevonden die de dader linken aan andere verdachten.

Zwaarwegend

De rechtbank weegt in haar straf zwaar mee dat de moord werd gepleegd voor de ogen van het toen 9-jarige zoontje van Jalink en dat de moord op een koelbloedige en zakelijke manier is gepland en uitgevoerd. De moord heeft op het zoontje en alle andere nabestaanden tot veel pijn en verdriet geleid en zij moeten nog dagelijks leven met de gevolgen. Tijdens de zittingen wilde de dader niets zeggen over de achtergrond van de moord. Ook toonde G. geen enkel berouw ten opzichte van de familie van het overleden slachtoffer. Dit alles rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Eerdere veroordeling

Justitie moet nog beslissen of de andere verdachten uit Amsterdam-Zuidoost voor de rechter worden gebracht. Tegen hen is minder bewijs. G. zit al vast omdat hij eerder veroordeeld is tot zeven jaar cel wegens het voorbereiden van een liquidatie van een assistent-trainer van voetbalclub Odin ’59 in Heemskerk (2016).