24 jaar cel voor dubbele moord

In Almelo heeft de rechtbank vrijdag de 27-jarige Pool Robert K. veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor de dubbele moord op twee mensen op 3 februari vorig jaar: een 73-jarige vrouw en een 53-jarige man. De moorden waren zeer gruwelijk. Volgens de rechtbank was er in beide gevallen sprake van moord omdat hij zich heeft beraden. Dat blijkt uit het feit dat de man meerdere wapens heeft gebruikt. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

 

K. zou door overvloedig alcohol- en drugsgebruik waanideeën hebben gehad. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum verkeerde hij in een toestand van ‘psychotische ontregeling’.

De verdachte K. vertelde op de zitting dat hij op 3 februari 2010 niet naar zijn werk is gegaan maar ging wandelen met zijn hond Luna, een witte bulterriër. Hij heeft vervolgens rond 13.00 ingebroken in de woning van de 73-jarige vrouw. K. heeft haar omver geduwd en haar zeer hard geschopt in haar buik en in haar gezicht. Vervolgens heeft hij haar doorzocht of ze iets bij zich had. Hij wilde haar armband wegnemen en haar horloge. Omdat hij niet wist hoe hij de ringen van haar vingers kon wegnemen, heeft hij de schop gepakt. Met de schop wilde hij haar hand afhakken en haar vingers. Hij heeft verteld dat de vrouw erg schreeuwde en dat hij haar zei stil te zijn. Als ze niet stil was zou hij haar doden.

Daarna heeft hij een stuk hout gepakt en hij heeft haar daarmee geprikt en geslagen. De verdachte heeft verklaard dat hij haar dood wilde maken om te voorkomen dat zij zou vertellen wie dit gedaan heeft. K. heeft later ook nog verklaard dat, terwijl de vrouw op de grond zat, omdat zij niet op eigen krachten kon opstaan, hij haar in het gezicht heeft geschopt.

Het tweede slachtoffer is  ook op 3 februari gedood, waarschijnlijk aan het einde van de middag. K. heeft verklaard dat hij via het dak bij de achterkant van de woning van de man is gekomen. Hij heeft de man geslagen en daarna gestoken met een mes. Omdat hij het hart niet kon raken, heeft hij de man verder met een schaar gestoken. Hij vertelde dat hij de schaar van een kamer boven heeft gehaald, nadat hij de woning had doorzocht. Verder zei hij dat hij een fles kapot heeft gemaakt door deze op het hoofd van de man kapot te slaan. Ook heeft hij de man geschopt.

Hij heeft de gebroken fles bij de man in de hals heen en weer gedrukt. Hij zie dat hij hem wilde doden zodat er geen sporen naar hem zouden zijn. Hij zei ook de man te willen afmaken zodat hij rustig op zijn gemak de woning binnen kon gaan en kon kijken naar dingen die van waarde waren.

Het slachtoffer was niet meteen dood, hij kwam nog weer bij. K. zei dat hij was teruggelopen om het af te maken.

K. heeft in het verleden voor zover bekend nooit grof geweld gebruikt. Hij heeft bij de politie zijn medewerking heeft verleend en was enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor heeft hij een levenslange straf ontlopen. Er is geen reden voor tbs omdat de kans op herhaling niet kan worden vastgesteld en de psychose waarschijnlijk door drugs of drankgebruik is ontstaan.

Hier de uitspraak.