24 jaar cel voor moord op Guido Kosterman

De rechtbank Limburg heeft dinsdag de 28-jarige Alberto T. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor het vermoorden van Guido Kosterman, wapenbezit en brandstichting. Het slachtoffer werd in december 2012 verbrand en ernstig verminkt gevonden bij een loods in Maastricht na een vermissing van twee weken.

Hoger

De straf valt hoger uit dan de 20 jaar jaar die de officier van justitie had geëist. Die straf zou volgens de rechtbank onvoldoende recht doen aan de gruwelijkheid van de moord. Het slachtoffer werd voor zijn dood ernstig gemarteld. De rechtbank vindt ook dat de maatschappij langdurig beveiligd worden tegen de verdachte.

Toerekeningsvatbaar

T. heeft geweigerd om mee te werken aan psychologisch of psychiatrisch onderzoek en dus kan de rechtbank niet anders dan hem volledig toerekeningsvatbaar verklaren. Maar gelet op het wrede en koelbloedige optreden van de verdachte zegt de rechtbank wel degelijk een stoornis te vermoeden. De rechtbank vreest ook dat verdachte opnieuw tot gewelddadige feiten kan komen.

Geen onderzoek naar CIE

T. heeft tijdens het proces aangegeven dat niet hij de dader is. Volgens hem moeten de daders worden in de hoek van de inlichtingendienst van de politie, de CIE. Kosterman was volgens T. een CIE-informant en zou mensen hebben verraden. Maar dat laatste is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden. Het verzoek van de advocaat om de zaak te heropenen en op dit punt nader onderzoek te laten doen is afgewezen. T. moet aan de nabestaande van het slachtoffer een schadevergoeding betalen: de kosten van de uitvaart en het afhandelen van de nalatenschap. Smartengeld was door de nabestaande niet gevraagd.

Het vonnis.