24 maanden cel voor ontvoering en mishandeling

De rechtbank Alkmaar heeft de 19-jarige M. en de 27-jarige H. veroordeeld tot vierentwintig maanden gevangenisstraf voor een ernstige mishandeling en ontvoering. Aanleiding was de vermissing van een Rolex-horloge.


Rolex

Door verdachten is verklaard dat verdachte M. een Rolex-horloge kwijt was. Het 21-jarige slachtoffer C. werd door M. verdacht van deze diefstal omdat hij in de nacht van 3 op 4 juni 2014 had geslapen in de woning van M. Het slachtoffer is vervolgens op 4 juni 2014 opgewacht door twee van de drie verdachten en gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar de woning van M. met als doel duidelijkheid te krijgen over het horloge.

Strijkijzer

De rechtbank vindt dat de aangifte van het slachtoffer betrouwbaar is. Mede daarom vindt de rechtbank bewezen dat M. en H. het slachtoffer van zijn vrijheid hebben beroofd en ernstig hebben mishandeld. Het slachtoffer is op twee dagen meegenomen naar de woning van M. en daar uren vastgehouden en mishandeld en bedreigd. Hij is geslagen met vuisten en met een riem. Hij is geschopt, gestoken met een schroevendraaier en er is zelfs een heet strijkijzer op zijn gezicht gezet terwijl hij gevraagd werd naar de Rolex. Hij heeft uiteindelijk een ander beschuldigd van de diefstal van het horloge om weg te komen. Toen bleek dat die informatie niet klopte heeft verdachte M. hem op 5 juni 2014 samen met T. opnieuw opgewacht en meegenomen naar zijn woning en mishandeld. Op de tweede dag was verdachte H. daarbij niet aanwezig. Waar de Rolex uiteindelijk was gebleven is niet duidelijk geworden.

Faciliterende rol

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank ook gekeken naar wat in soortgelijke zaken aan straf wordt opgelegd. M. en H. moeten van de rechtbank 1.011,50 euro betalen aan het slachtoffer voor geleden immateriële en materiële schade.Een derde verdachte is vrijgesproken. Hij was wel aanwezig was in de woning van M. toen het slachtoffer daar werd vastgehouden en mishandeld maar hij heeft niet zelf ook geweld  gebruikt of meegewerkt. Hij heeft wel de woning schoongemaakt en meegeholpen met vervoeren. Zijn faciliterende rol is niet tenlastegelegd.