24 mensen aangehouden in onderzoek naar WhatsApp-fraude

Er zijn de afgelopen twee weken 24 mensen opgepakt in een groot onderzoek naar fraude en oplichting via WhatsApp. In de omgeving van Deventer waren tientallen aangiftes binnengekomen.

15 en 40 jaar

Het cyberteam van de politie in Oost-Nederland startte begin dit jaar een onderzoek. De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel van de verdachten was betrokken bij de oprichting en een ander deel stelde bankrekeningen ter beschikking om geld door te sluizen.

Door slachtoffers werden na oplichting bedragen tussen de 500 en ruim 10.000 euro overgemaakt met een totaal bedrag van  75.000 euro.

Contacten

Een belangrijke vorm van WhatsApp-fraude is het benaderen van slachtoffers met de naam of het telefoonnummer van een bekende, een zakelijke relatie of een familielid. Soms zegt een oplichter dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. In andere gevallen worden telefoonnummers van contacten van het slachtoffer gebruikt. Dat kan als een sim-kaart gekloond is of als bij een telefoonbedrijf door fraude een sim-kaart van iemand is verkregen. Ook kunnen telefoons worden gehackt.

In alle gevallen worden slachtoffers met een smoes gevraagd om één of meer rekeningen te betalen. Dit soort fraude gebeurt het vaakst met WhatsApp, maar komt ook voor via e-mail, sms en andere sociale media als Snapchat en Telegram.

Sinds 30 april kunnen slachtoffers van WhatsApp-fraude via internet aangifte doen op politie.nl.