Kort geding: Norgerhaven is niet ‘leeg’

Nederland en Noorwegen zijn overeengekomen de penitentiaire inrichting Norgerhaven, één van de justitiële inrichtingen in Veenhuizen 242 Noorse gevangenen worden gehuisvest. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens Teeven is de inrichting leeg, maar dat is niet zo.

Verdrag

Nederland en Noorwegen hebben een deal gemaakt over de plaatsing van Noren in Nederland en bereikten vorige maand overeenstemming over de huurprijs van Norgerhaven.Er wordt nog gewerkt aan een verdrag over de overdracht van de gedetineerden. Wanneer de eerste gedetineerden uit Noorwegen aankomen, is nog niet bekend. Veenhuizen heeft een overschot aan cellen terwijl Noorwegen met een tekort kampt. De komst van de Noorse gevangenen betekent behoud van tientallen banen in Veenhuizen. De Noorse gevangenen zijn in Noorwegen berecht en zullen naar Noors recht hun straf in Drenthe uitzitten.

Niet leeg

Gedetineerden die in Norgerhaven zijn gedetineerd, onder hen de levenslang gestrafte Hüseyin Baybasin, laten aan Crimesite weten dat de PI Norgerhaven helemaal niet leeg is. Als er Noren moeten worden geplaatst moeten zij worden verplaatst, en daar hebben ze geen zin in. Morgen dient er een kort geding dat een aantal gedetineerden heeft aangespannen. Deze week spreekt de Tweede Kamer over de zaak.