25 dienstwapens gestolen bij Justitie

Maandagnacht zijn 25 dienstwapens en 450 9mm patronen gestolen uit een gebouw van Justitie in Zutphen. Het gaat om de Walther P99Q NL, sinds 2012 het officiële dienstwapen van de Nederlandse politie. De vuurwapens werden gestolen uit een pand van de Dienst Vervoer en Ondersteuning. 

Het gebouw ligt aan de Verlengde Ooyerhoekseweg in Zutphen. De diefstal wordt gemeld door dagblad De Stentor. De politie wilde het bericht niet bevestigen, noch ontkennen. De krant baseert zich op uitlatingen van Marcel Smit, de voorzitter van justitievakbond Juvox.

Inside job

Volgens Smit heeft de diefstal waarschijnlijk tussen 23.00 en 03.00 plaatsgevonden. Opvallend daarbij was dat het alarm niet afgegaan is. ‘Daardoor hadden de dieven ruim de tijd om alle wapenkluisjes van de beveiligers open te breken’, aldus Smit. Omdat het alarm niet bij de Meldkamer is binnengekomen, onderzoekt de politie of er sprake is van een inside job. Oftewel: de diefstal is gepleegd door, of met behulp van (ex)medewerkers van Justitie.

Persoonlijke kluisjes

De Dienst Vervoer en Ondersteuning is een landelijk onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en verzorgt onder andere het vervoer van arrestanten en gevangenen. Medewerkers dragen tijdens hun werk altijd een wapen. Buiten diensttijd liggen de wapens in persoonlijke kluisjes op het werk. Die staan weer in een beveiligde ruimte die de echte kluis is.