25 en 22 jaar cel voor liquidatie Leiden (UPDATE)

Leon N. (25) uit Purmerend is veroordeeld tot totaal 25 jaar cel. De 36-jarige Mohamed H. uit Zaandam krijgt 22 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht beiden schuldig aan de liquidatie van Zeynel Er. (foto) in Leiden in juni 2016. Er werd met tientallen kogels doorzeefd. 

Leon N. heeft 22 jaar voor de liquidatie gekregen en 3 jaar voor wapenbezit.

Arrestatieteams

De twee verdachten werden op 21 juli 2016 aangehouden door twee arrestatieteams. Later werd ook nog een Amsterdammer aangehouden, maar het OM vroeg vrijspraak voor deze Jim C.

Eerdere aanslag

De 50-jarige Er werd op 14 juni omstreeks 18.00 in de Gieterijstraat in Leiden neergeschoten. Hij overleed enige tijd later. Er was volgens het OM sprake van een huurmoord. Het slachtoffer overleefde eerder een aanslag in Amsterdam. Bij een andere aanslag daar kwam oud-advocaat Haydar Zengin bij vergissing om het leven terwijl Er het eigenlijke doelwit was.

Koelbloedigheid

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk met een machinepistool is gepleegd. Veel buurtbewoners, waaronder minderjarigen, hebben schoten gehoord en de schietpartij zien gebeuren. De kogels vlogen letterlijk in het rond.

Opdracht

Volgens de rechtbank is de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan, zoals bleek uit de tijdens de zitting afgelegde verklaring van de schoonzuster van het slachtoffer. Door de ontkennende en grotendeels zwijgzame houding van de twee mannen heeft de rechtbank geen enkel inzicht gekregen in de achtergrond van deze liquidatie. De vraag van de nabestaanden waarom het slachtoffer is vermoord, blijft daardoor onbeantwoord. Het kan niet anders dan dat het slachtoffer is vermoord in opdracht van derden en dat de daders dat voor geld hebben gedaan.

De straf voor N. en H. is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Hier staan de vonnissen:

Vonnis Leon N.

Vonnis Mohamed H.