25 jaar cel en tbs voor Arthur N.

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de 46-jarige Arthur N. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar en tbs met dwangverpleging. Deze zware crimineel is volgens de rechtbank extreem gevaarlijk. Hij is onder meer veroordeeld voor doodslag, poging moord en gijzeling. In 2009 wist Arthur N. te ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een celstraf van 20 jaar met tbs, maar de rechtbank vindt dat dus blijkbaar niet genoeg. In 2009 heeft hij volgens de de rechtbank de 41-jarige Ruud Kinneging in Leusden vermoord. Vervolgens zou hij een poging tot moord hebben gedaan op zijn ex-partner.

Arthur N. was toen net vrij gekomen na een detentie. Voor deze feiten werd N. opnieuw aangehouden en opgesloten in de Koepelgevangenis in Arnhem. Daar wist hij in december uit te ontsnappen door een medewerker te gijzelen. Vervolgens gijzelde hij een automobilist en vluchtte naar België.

In België werd hij aangehouden en is in 2011 overgeleverd aan Nederland. Tijdens de zittingen van weken geleden en dinsdag gold een scherpe beveiliging in de rechtbank in Utrecht. Arthur N. werd van iedereen afgesloten. Hij gaf zelf de opdracht aan zijn advocaat om niets te zeggen. N. ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de aantijgingen.

Lees het vonnis