2,5 jaar cel geëist voor hacken en afpersing

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 25-jarige R. van der S. uit De Bosch 30 maanden cel geëist. Hij wordt verdacht van computercriminaliteit, afpersing en witwassen. De man heeft onder andere het dropboxaccount van een jonge vrouw uit Medemblik gehackt en daarna pikante filmpjes van haar online gezet. 

Van der S. heeft eerst geprobeerd de vrouw af te persen door te dreigen de intieme beelden online te zetten. Omdat de vrouw weigerde 6500 euro te betalen zette de verdachte de beelden op Dumpert. De vrouw was 4 maanden zwanger toen het afpersen begon.

Van der S., die nooit een gewone baan heeft gehad, is vanaf zijn dertiende regelmatig in aanraking geweest met justitie. Naar eigen zeggen verdiende hij zo’n 2000 euro per maand met computercriminaliteit. Volgens het OM is het bedrag veel hoger.

Phishing

Van der S. dook op in een onderzoek naar webshopaccountfraude dat in augustus 2017 werd gestart. Bijna een jaar later werd de verdachte aangehouden. De verdachte heeft bekend dat hij via phishing-websites aan gebruikersnamen en wachtwoorden van personen was gekomen en vervolgens via hun e-mailberichten en op webshops had geprobeerd of zij daar een account hadden. Als dat zo was, bestelde hij dure producten op hun naam. Daarnaast bekende Van der S. dat hij linkjes met nep-betaalverzoeken namens een bank had vestuurd en gebruikte hij phishing-websites om achter de bankinloggegevens van personen te komen.Om onder de radar te blijven maakte hij gebruik van Proxy-servers zodat zijn eigen IP-adres verborgen bleef.

Dure camera

De zaak kwam aan het rollen toen een webshop een slachtoffer belde met de vraag of zij wel een bestelling had geplaatst. Er was op haar naam een camera en een geheugenkaart besteld. Het slachtoffer wist van niks en zag dat de instellingen van haar e-mailadres waren gewijzigd, dat mails werden doorgestuurd naar een ander account. Zij deed vervolgens aangifte. Hierna volgden meer aangiftes, waaruit bleek dat er e-mailberichten automatisch waren doorgestuurd naar datzelfde account.

Telefoons

Vrij kort na de start van het onderzoek kon de politie een katvanger aanhouden, die een pakketje wilde ophalen dat op iemand anders account was besteld. Doorzoeking van zijn huis leidde naar verschillende telefoons waarmee met de 24-jarige verdachte was gecommuniceerd.