2,5 jaar cel voor Limburgse “politiemol”

De rechtbank in Maastricht heeft donderdag de Kerkraadse 41-jarige ex-agent Mike D. veroordeeld tot 30 maanden cel omdat hij meermalen zijn ambtsgeheim heeft geschonden door informatie te lekken naar criminelen. Ook maakte hij volgens de rechtbank deel uit van een criminele organisatie die in drugs handelde.

Ongestoord

D. heeft tegen betaling informatie uit politiesystemen verschaft aan medeverdachten die blijkbaar een soort “maandabonnement” bij hem hadden. Hij gaf informatie aan medeverdachten binnen de criminele organisatie waar hij zelf ook deel van uitmaakte. Zo kon de organisatie relatief ongestoord drugs verhandelen.

Vanaf 1 februari 2011 kwamen bij de politie anonieme tips binnen over een mogelijk lek bij de Limburgse politie. Naar aanleiding van deze informatie werd een onderzoek ingesteld, waarbij meerdere verdachten in beeld kwamen. Tijdens het onderzoek werd onder andere een (undercover) politie-informant ingezet. De verdediging vond dat een te zwaar opsporingsmiddel en de resultaten zouden niet voor het bewijs gebruikt mogen worden. Maar de rechtbank gaat daar niet in mee. De inzet van de politie-informant was maar korte tijd.

Te begrijpen

De rechtbank vindt het bovendien te begrijpen dat de recherche en Openbaar Ministerie voor deze methode kozen. Andere opsporingsmiddelen waren er nauwelijks. K. was als politieman op de hoogte was van verschillende opsporingsmethoden en daar ook alert op. En hij werkte zelf in de tapkamer waar hij afgeluisterde telefoongesprekken beluisterde.

Vier medeverdachten krijgen tot twee jaar cel. De politieman moet ook ruim 36.000 euro terugbetalen aan de Staat. Dit geld heeft hij verdiend door de verkoop van politie-informatie.

Zie het vonnis.