25 jaar cel voor 4 pogingen moord

De 50-jarige Jeu R. is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor vier pogingen tot moord en verboden wapenbezit. De man schoot heeft twee keer op een auto met het slachtoffer, in 2014 en in 2016.

Voorbedachte raad

De eerste keer raakte er niemand gewond, maar de tweede keer liep het slachtoffer ernstig en onherstelbaar letsel op in zijn knieën. De tweede keer had het slachtoffer zijn vrouw en zoon bij zich, die ook geraakt hadden kunnen worden.

R. heeft zich duidelijk voorbereid op het doden van zijn doelwit: hij had wapens, munitie, een snelle auto en een stellage waarop zijn wapen kon rusten. De tweede keer heeft hij zich verdekt opgesteld achter een schakelkast op een T-splitsing. Beide keren was er genoeg gelegenheid om zich te beraden op zijn voorgenomen daad. De tweede keer heeft hij gezien dat het slachtoffer niet alléén in de auto zat en heeft hij niet afgezien van zijn plan, terwijl er tijd genoeg was om die beslissing te nemen. Dat levert ten aanzien van de vrouw en het kind van zijn eigenlijke doelwit ook voorbedachte raad op, zodat ook in hun geval er sprake is van een poging tot moord.

Criminele milieu

De aanslagen zijn in verband te brengen met het criminele milieu, aldus de rechtbank, die dat een strafverhogende factor vindt, omdat afrekeningen in het criminele milieu zich geregeld in het openbaar afspelen, waardoor mensen gevaar lopen die niets met een crimineel conflict te maken hebben.

De maximaal mogelijke straf is in dit geval 26 jaar en 8 maanden. De officier van justitie heeft deze straf ook geëist. Omdat die eis ook nog betrekking had op een zesde feit op de tenlastelegging, dat de rechtbank buiten beschouwing heeft gelaten, komt zij lager uit.

De verdachte moet ook schadevergoedingen betalen: ruim  92.000 euro  aan de man op wie hij het gemunt had, waarvan 50.000 euro aan smartengeld en aan diens vrouw en zoon elk 2.500 euro aan smartengeld.

Zie het vonnis.