2,5 jaar cel voor Nederlander (52) in Zwitserland wegens smokkel 2 kilo explosieven

Het federale strafhof in het Zwitserse Bellinzona heeft donderdag een 52-jarige Nederlander veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor het maken en importeren van twee kilo explosieven. De man werd eind 2021 opgepakt nadat de explosieven in zijn auto werden ontdekt bij een grenscontrole in Thayngen, bij de Duits-Zwitserse grens.

Plofkraken

Bij het inspecteren van de gestolen auto vond een grenswachter in vier pakketten in totaal twee kilo explosieven, een in Zwitserland illegale signaalfakkel, een betonschaar, bivakmutsen, jerrycans met benzine en andere verdachte voorwerpen. Dat blijkt volgens de Zwitserse krant Blick uit de tenlastelegging van het Federaal Openbaar Ministerie. Het vermoeden is dat de explosieven bestemd waren voor plofkraken.

Bovendien waren de kentekenplaten van de auto nep, reisde de veroordeelde zonder kentekenbewijs en had hij ook geen aansprakelijkheidsverzekering voor het voertuig.

Volgens de aanklacht wilde de verdachte de explosieven samen met de andere in de auto in beslag genomen voorwerpen overhandigen aan een onbekende persoon in Zwitserland.

Voorwaarden

Het federale strafhof heeft de 52-jarige Nederlander veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor het maken en smokkelen van explosieven, andere inbreuken op de Explosievenwetgeving en voor overtredingen in verband met de gestolen auto. De man moet er 14 maanden van uitzitten. De overige 16 maanden zijn opgeschort en gekoppeld aan voorwaarden. De voorlopige hechtenis van 373 dagen wordt afgetrokken van de celstraf.

Boetes

Daarnaast moet de man een boete betalen van 1200 Zwitserse frank (ruim 1217 euro) en ook nog 145.000 frank (ruim 147.000 euro) vanwege de onderzoekskosten van ongeveer 210.000 frank (ruim 213.000 euro). Ook wordt de Nederlander voor acht jaar het land uitgezet.

Het vonnis is nog niet definitief. Er kan nog hoger beroep worden aangetekend.