2,5 jaar cel voor professionele geldkoerier

Een 36-jarige man uit Arnhem is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar omdat hij ruim 1,2 miljoen euro bij zich had. De rechtbank denkt dat de man als geldkoerier fungeerde. Hij werd in september aangehouden. Daarvoor was hij ook betrokken geweest bij andere illegale geldtransporten. De man haalde in september 2021 in Amsterdam contante geldbedragen op van in totaal ruim 1,2 miljoen euro. Hij deed het briefgeld in een sporttas en in een plastic tas en verstopte dit in een verborgen ruimte in zijn auto.

(beeld uit archief)

Verkeerscontrole

De auto stond niet op zijn naam. Bij een verkeerscontrole op de snelweg bij Hank werd de verdachte aangehouden en trof de politie het geld aan. De verdachte wilde niet verklaren waar het grote geldbedrag vandaan kwam. In de geheime ruimte in de auto zaten met name 50 eurobiljetten in plastic tassen gepakt.

Voorafgaand aan het ophalen van het geld stuurde hij berichten waaruit volgens de rechtbank duidelijk was op te maken dat hij wist wat hem te doen stond. Hij had een zogeheten token in de vorm van een 5 euro biljet met een specifiek serienummer. Zo’n token wordt gebruikt om te zorgen dat het geld aan de juiste persoon wordt overgedragen. Alles bij elkaar oordeelt de rechtbank dat de verdachte wist dat het om illegaal geld ging. Daarom wordt de verdachte veroordeeld voor het witwassen van ruim 1,2 miljoen euro.

Professioneel koerier

Uit het dossier blijkt bovendien dat de verdachte tussen 1 en 15 september 2021 betrokken is geweest bij andere geldtransporten door Nederland. Hij had ook daarbij een rol als koerier. Gelet op de professionaliteit, de hoogte van het bedrag en de ernst van het delict oordeelt de rechtbank dat de verdachte in die periode een gewoonte maakte van witwassen.

De rechtbank vindt een taakstraf, zoals de verdediging had verzocht, te mild, ook omdat witwassen door de ondermijning van de economie een bedreiging voor de samenleving is.

De officier van justitie eiste naast een celstraf van drie jaar ook een hoge geldboete. Voor de rechtbank is onduidelijk wie door die geldboete getroffen zal gaan worden. De verdachte in ieder geval niet, want hij heeft hier het geld niet voor, waardoor anderen dit bedrag zullen gaan betalen. Al met al volstaat de rechtbank met een celstraf van 2,5 jaar.

Zie het vonnis.