2,5 miljoen aan cryptovaluta afgepakt in groot drugsonderzoek

De politie heeft beslag gelegd op ruim 2,5 miljoen euro aan cryptovaluta in een onderzoek rond een 36-jarige verdachte uit Ede. De man werd tijdens een actiedag op 20 juni opgepakt in zijn woonplaats op verdenking van grootschalige internationale drugshandel. Naast de hoofdverdachte zijn er medio augustus lopende het onderzoek nog vijf familieleden van de man aangehouden.

Digitaal vermogen

Het onderzoek kwam aan het begin van dit jaar op gang door informatie uit onderschepte cryptocommunicatiedata. Na de arrestatie van de Edenaar voor drugshandel zijn rechercheurs door gedegen onderzoek bij miljoenen aan – vermoedelijk crimineel verkregen – digitaal vermogen uitgekomen, zo meldt de politie. Naast deze cryptovaluta is er beslag gelegd op een woning, een voertuig en verschillende luxe goederen zoals dure horloges.

Witwassen

Naast de hoofdverdachte zijn er medio augustus nog vijf familieleden van de man aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, maar zitten in tegenstelling tot de Edenaar niet meer vast. Het gaat om twee vrouwen uit Barneveld (36 en 59 jaar), twee mannen uit Barneveld (33 en 60 jaar) en een 37-jarige vrouw uit Ede.