Al 250.000 dna-profielen in databank

In de dna-databank voor strafzaken zijn al meer dan 250.000 profielen van personen opgenomen. Begin dit jaar waren dat er nog iets meer dan 224.000. De beheerder van de databank verwacht dat over vijftien jaar de gegevens van meer dan een half miljoen personen in de database zullen zijn opgenomen. 

Dat blijkt uit een interview met Kees van der Beek, beheerder van de dna-databank, dat is verschenen op de website van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bewaartermijn

Van der Beek baseert zijn verwachting op de groei van het aantal profielen van de laatste jaren alsook de bewaartermijnen van die profielen. De bewaartermijn varieert tussen de 20 en 80 jaar – afhankelijk van de strafdreiging van het delict waarvoor iemand veroordeeld is en de opgelegde straf.

In de DNA-databank worden personen opgenomen die zijn veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dat zijn in ieder geval alle delicten waarop een straf van vier jaar of meer staat, plus enkele andere in artikel 67 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering genoemde misdrijven. Ook inbraken en diefstallen vallen hieronder.

Verdachten

Ook verdachten van dergelijke misdrijven moeten hun dna afstaan tijdens politieonderzoek. Alleen als zij ook daadwerkelijk worden veroordeeld, blijft het dna-profiel in de databank. Bij vrijspraak moet het dna-profiel weer verwijderd worden.