26 coffeeshops dicht op de Wallen

De gemeente Amsterdam gaat 26 coffeeshops op de Wallen sluiten. Eerder was al besloten om de coffeeshops te sluiten, maar in september is die maatregel in de ijskast gezet. De gemeente vreesde dat de straathandel zou toenemen door een ‘stapeleffect’ van maatregelen, waaronder de wietpas. Dat meldt Het Parool.

Ook eiste de overheid dat coffeeshops binnen een straat van 350 meter van een school gesloten moeten worden. De gemeenteraad vreest dat van de 76 coffeeshops op de Wallen er maar 21 zouden overblijven. Daardoor zou de straathandel in het toeristische gebied toe kunnen nemen.

Het nieuwe kabinet heeft de wietpas echter afgeschaft en ook het afstandscriterium is vervallen. Burgemeester Eberhard van der Laan ziet daarom geen bezwaren meer de 26 coffeeshops te sluiten. De eerste gedoogvergunningen vervallen volgend jaar, in 2015 zullen de laatste coffeeshops moeten sluiten.

De gemeente is nog in discussie met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, die een afstandscriterium van 250 meter wil invoeren.

Lees ook:

Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen

‘Toeristen Amsterdam blijven in coffeeshops’

Actie coffeeshops tegen ‘wietpaspoort’