27 moorden in criminele circuit in 2015

In 2015 zijn er 27 moorden gepleegd in het criminele circuit. Dat blijkt uit een inventarisatie van Crimesite. Het gaat daarbij om liquidaties, maar ook om uit de hand gelopen ripdeals of ruzies over bijvoorbeeld drugsdeals waarbij doden vielen. In een aantal gevallen is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, maar zijn er wel sterke aanwijzingen dat het gaat om een moord in het criminele circuit.

Door Wouter van Loon

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gedaald: toen werden er 36 moorden in het criminele circuit gepleegd. Mogelijk loopt het aantal van dit jaar nog op, omdat bij sommige moorden nog niet duidelijk is wat de achtergrond precies is. De gemiddelde leeftijd van de nu bekende slachtoffers ligt op 36,4 jaar.

Minder in Amsterdam, meer in Brabant

De meeste criminele moorden vonden in Amsterdam plaats: daar werden zeven mensen om het leven gebracht die iets te maken hadden met beroepscriminelen. Vorig jaar waren dat er tien. Daarnaast werden in het nabijgelegen Zaandam Lucas Boom geliquideerd, en in Krommenie werd Eaneas Lomp (27) doodgeschoten.

Daarnaast valt het aantal criminele moorden in West-Brabant op. Crimesite telt er vijf, waaronder Brian Dalfour en Muljaim Nadzak, die in oktober in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe dood werden gevonden. Zij kwamen waarschijnlijk om het leven bij een mislukte ripdeal.

Acht moorden in het zuiden

In totaal zijn er acht criminele moorden onder de rivieren: twee meer dan vorig jaar. Daarmee tikken de zuidelijke provincies weer het gemiddelde aantal criminele moorden aan van de afgelopen jaren: gemiddeld lag het aantal criminele moorden in Brabant en Limburg sinds 2011 op ruim acht.

Daarbij moet worden gezegd dat er een aantal zaken spelen die mogelijk nog aan de lijst worden toegevoegd.   Zo verdween Henry Pfaff begin dit jaar plotseling. Uit het onderzoek blijkt dat hij zich met criminele activiteiten bezig houdt, en de politie houdt er rekening mee dat zijn verdwijning daar mee te maken heeft.

Marchano Pocornie

Waar er vorig vrij veel Nederlanders in het buitenland werden omgelegd (zoals Vedat Sahin en Ali Akgun in Turkije, of Samir B. in Spanje), is dat er dit jaar maar eentje: in maart werd Marchano Pocornie in Paramaribo doodgeschoten. Daarnaast waren er wel meerdere pogingen, waaronder op Sjaak Burger in Panama en Jori Sven van Z., die in Barcelona werd neergeschoten. Beide mannen overleefden de aanslagen.