28 jaar voor gruwelijke roofmoord

De 21-jarige Gillian Vandamme is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. In januari 2013 overviel Vandamme de 83-jarige Maurisette Poiré in haar afgelegen villa in Ardooie (België). Hij verkrachtte de hoogbejaarde vrouw tweemaal, stak 34 keer met een mes op haar in en stak haar haar in de brand. 

Vandamme was zeventien jaar toen hij zijn gruwelijke daden beging. Hij vluchtte met de Landrover Freelander van het slachtoffer, die hij in eerste instantie niet kon starten.

Strafmaat

In de motivatie van de strafmaat werd verwezen naar de koelbloedigheid waarmee Vandamme tewerk ging. Zo las hij rustig de handleiding van de Land Rover toen hij hem niet direct kon starten. Daarna ging hij ook nog een keer naar binnen en verkrachtte het slachtoffer nogmaals. De rechtbank: ‘Hij (Vandamme -red.) heeft zijn frustratie uitgewerkt op het slachtoffer en ging daarbij op een mensonterende manier tewerk. Een zucht naar geld was zijn enige leidmotief.’ Psychiaters die Vandamme hebben onderzocht werden door de rechtbank aangehaald in het vonnis: ‘De maatschappij dient ten zeerste beveiligd te worden tegen een dergelijk gevaarlijk individu.’

Ouders

De ouders van Vandamme zijn burgerrechtelijk aansprakelijk. Ze moeten tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen. Dat zal waarschijnlijk verhaald kunnen worden op de verzekeringen. Het echtpaar was via een vechtscheiding uit elkaar gegaan. Gillian had grote moeilijkheden met de lesbische relatie die zijn moeder was aangegaan.