28 jaar voor moorden Sedan

De rechtbank in de Noord-Franse plaats Charleville-Mézières heeft de Nederlander Martijn de H. (39, uit Heemskerk) veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op een Belgisch echtpaar. De H. schoot op 15 september 2011 Miguel Soares en Giuseppina Cali met vijf kogels dood, bij een kasteeltje dichtbij de plaats Sedan. De aanklager had levenslang geëist. Dat schrijft de Frans krant L'Union.

Opgelicht

De slachtoffers werden doodgeschoten toen ze verhaal kwamen halen bij De H. die hen het kasteeltje had willen verkopen terwijl het niet langer van hem was. Er ontstond een ruzie, volgens De H. Twee dagen later trof een voorbijganger twee lichamen aan bij een landweggetje in Frénois, dichtbij Sedan. De dag na de moord bracht De H. onder meer door in een bruiningscentrum en een restaurant. Een dag later gaf H. zich aan op een poitiebureau en legde een bekennende verklaring af.

Revolver

Hij zei dat had geschoten uit zelfverdediging. Volgens hem had Miguel Soares een revolver meegenomen naar afspraak en dat hij hem ontwapende alvorens zelf te schieten. De aanklager en de nabestaanden vinden dat een onwaarschijnlijk scenario. Soares was op het moment van de moord voorwaardelijk op vrije voeten.

Excuses

Later voegde De H. weinig details toe aan zijn verklaring. Hij bood vlak voor de uitspraak van de jury zijn excuses aan aan de nabestaanden aan. Hij noemde zijn daad 'verachtelijk'. De jury Hij was eerder in Nederland en België veroordeeld voor oplichting.