Bulgarije pakt 12 ton hasj

Opnieuw is er een grote hoeveelheid hasj in Bulgarije in beslag genomen. In een loods in het dorpje Mirovyane bij de hoofdstad Sofia vond politie 12 ton hasj afkomstig uit Marokko en bestemd voor België. Het nieuws werd bekend gemaakt door de Bulgaarse premier Bojko Borissov. De premier onderstreepte dat de vangst een ‘groot succes’ is voor de Bulgaarse autoriteiten in de strijd tegen de drugs. Vorige week was er ook een grote hasjvangst in Bulgarije.

Ook toen maakt de premier de vangst persoonlijk bekend. Bulgarije wil graag lid worden van de EU-staten die het Schengen-verdrag hebben ondertekend. Binnen die zone is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. Volgens de premier is deze inbeslagname het bewijs dat zijn land klaar is voor Schengen.

Bulgarije wil het imago van boevenstaat afschudden. Na het communistische bewind grepen criminele organisaties de macht in het land, geassisteerd door de vroegere geheime dienst.

De autoriteiten schatten de waarde van de hasj op 360 miljoen euro. Volgens de politie is er een link met de vangst van 4,2 ton van vorige week. De loods was gehuurd door de verdachten die daarvoor waren aangehouden. De hasj was aangevoerd over de Zwarte Zee en door visserschepen aan land gebracht.

In Spanje heeft de Nationale Politie dinsdag een varchtwagen aangehouden met 2.800 kilo Marokkaanse hasj. De vrachtwagen was op weg naar het noorden op de snelweg A7 in de buurt van Alicante. Volgens de politie zijn er 15 mensen aangehouden. Ze zouden lid zijn van een organisatie die actief is aan de oostkust en wordt geleid door een Spanjaard met de alias El Kalifa. Deze handelaar zou contacten onderhouden met de belangrijkste producenten van hasj in Marokko.