29 verdachten van de haak in mega-zaak

In een grote wiet- en witwaszaak heeft de rechtbank in Middelburg donderdag het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard. Er worden zo 29 verdachten ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank heeft zeer ernstige kritiek op het OM.

35 voertuigen

De zaak “Etenaken” draait om personeel van Hoogwerkerservice (HWS) in Kapelle. De politie deed daar op 8 november 2011 de een inval. De verdenking was grootschalige productie van en handel in wiet. Eerst waren er maar vijf verdachten maar het onderzoek groeide uit naar 29 verdachten. Er werden onder andere 35 voertuigen in beslag genomen.

Opsporingsbevoegdheden

Het OM heeft volgens de rechtbank het recht op vervolging omdat ze heeft gelogen over het moment waarop het onderzoek van start ging. het liep al veel eerder dan maart 2011. Verder blijken er zeer veel bijzondere opsporingsbevoegdheden te zijn toegepast waarvan de aanvragen ontbreken. Ze zijn dus onrechtmatig ingezet. De rechtbank spreekt onder meer van ‘gestapelde (vorm)verzuimen’:

Gedurende bijna het gehele opsporingsonderzoek – daaronder ook begrepen het voorbereidend onderzoek – is structureel en langdurig ontlastende informatie niet opgenomen in aanvragen voor de inzet van bob-middelen, daaronder begrepen de diep in de persoonlijke levenssfeer van verdachte ingrijpende tapbevelen en de doorzoeking van een woning waar [verdachte] veel verbleef. Doordat dit verzuim gedurende het opsporingsonderzoek langdurig en structureel heeft doorgewerkt in de vele ingezette bob-middelen is de waarheidsvinding onherstelbaar gecompromitteerd, hetgeen zijn weerslag heeft op het gehele opsporingsonderzoek.

Het vonnis.