3.000 liter drugsafval in Oisterwijk

Op de Sportlaan in Oisterwijk is zaterdagnacht een vrachtwagen vol xtc-afval gevonden. In de gestolen truck stonden drie IBC-vaten van elk duizend liter. De vrachtauto werd rond 00.50 aangetroffen vlakbij de plaatselijke voetbalclub RKSV Oisterwijk.

Sterke chemische lucht

Een beveiliger zag dat op de openstaande laadklep een groot vat stond en tipte de politie. Die trof daarop een IBC-vat aan met een geelkleurige transparante vloeistof. In de laadruimte stonden nog twee van deze vaten met dezelfde kleurige vloeistof. Er kwam een sterke chemische lucht vandaan. Het gaat waarschijnlijk om afval van een drugslab.

Dumppoging

Vermoedelijk hebben de daders geprobeerd de vaten met drugsafval te dumpen. Tijdens het lossen van de vaten is de laadklep van de truck kapotgegaan, waarna de daders het voertuig met de vaten vol drugsafval hebben achtergelaten op een parkeerplaats op de Sportlaan. Er zijn geen vloeistoffen gelekt.

LFO

Specialisten van het LFO (Landelijke Faciliteit Ontmanteling) hebben onderzoek gedaan en de vaten afgevoerd. De vrachtwagen werd na het onderzoek weggesleept. Wie er achter de dumping zitten, is onbekend.

Drugslab Haaren

Of er verband is met het drugslab dat donderdag in het Noord-Brabantse Haaren (6 kilometer verderop) werd opgerold is niet bekend. Daar werd op landgoed Haarendael een drugslab aangetroffen, nadat er in Elst een vrachtauto met drugsaval werd gevonden. Onderzoek leidde naar het lab in Haaren.

Eindhoven

Vorige week werd in Eindhoven nog een vrachtauto vol chemicaliën in brand gezet in een woonwijk. De vrachtauto stond voor een flat en bewoners werden geëvacueerd. Het bleek te gaan om xtc-afval. Bij de brand kwam zeer gevaarlijk zoutzuurgas vrij.