3 jaar voor automatische wapens en stoorzender

Cor van der T. heeft voor de rechtbank drie jaar celstraf gekregen omdat hij in maart is opgepakt met drie automatische wapens en een stoorzender. In de auto lagen ook bivakmutsen, handschoenen en plattegronden, en foto’s en briefjes van en over de criminelen Jason D., Germaine R. en Baris Önder.

Van der T. werd aangehouden nadat hij in Almere een politieauto voorbijreed die een detector had die stoorzenders ontdekt. Toen de agenten hem aan de kant van de weg hadden gezet, stapte Van der T. met zijn handen omhoog uit de auto.

Liquidatieplannen niet aangetoond

De recherche vermoedde dat Van der T. van plan was om Jason D., Germaine R. en Baris Önder te liquideren. Dat kon echter niet worden bewezen. De rechtbank vond wel dat ‘nauwelijks kan worden getwijfeld aan de conclusie dat deze goederen voor enig crimineel doel bestemd zijn’. Maar om wat voor misdrijven het precies gaat, is volgens de rechter niet goed genoeg aangetoond, meldt Het Parool. Desondanks kreeg Van der T. wel de straf die justitie had geëist.

De advocaat van Van der T., Jan-Hein Kuijpers, zei tijdens de zaak dat zijn auto kort voor de arrestatie was uitgeleend. Daarom is het volgens Kuijpers ook mogelijk dat de wapens door iemand anders in de auto waren achtergelaten. Dat geloofde de rechtbank niet, omdat Van der T. de naam van de persoon aan wie hij de auto had uitgeleend niet wilde geven.