3 mannen aangehouden voor goudfraude

De FIOD heeft dinsdag 3 mannen aangehouden in verband met beleggingsfraude, witwassen en oplichting. Het gaat om mannen van 29, 49 en 52 jaar uit Breda, Huizen en Hoofddorp. Ook werden er verschillende invallen gedaan in woningen en kantoorpanden.

Geldhonden

De FIOD doorzocht 4 woningen, 3 bedrijfspanden en een caravan in Alkmaar, Breda, Hoofddorp, Huizen, Leusden en Naarden. Er is beslag gelegd op administratie, 12 auto’s, 2 panden, bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden. Ook zijn er wapens gevonden. De Douane assisteerde bij de operatie met geldhonden.

Goudmijn

Uit onderzoek van de FIOD is naar voren gekomen dat de verdachten in de periode 2015 tot en met heden vermoedelijk in totaal ongeveer 50 miljoen euro hebben ontvangen met de verkoop van beleggingsproducten die ze Forward Gold Sales noemden. Daarbij werd de toekomstige goudproductie van een goudmijn verkocht. Het goud zelf wordt niet direct gekocht, maar dit systeem biedt de klant, tien maanden na aankoop, het recht op levering van fysiek goud. De klant krijgt bij aankoop een korting van 10% ten opzichte van de geldende goudprijs. Na levering zou het goud tegen de dan geldende goudprijs verkocht worden. Het goud zou aangekocht worden bij een goudmijn in Afrika.

Ponzi-fraude

De FIOD vermoedt dat de ingelegde gelden niet zijn gebruikt om goud aan te kopen en is er sprake van beleggingsfraude. Het vermoeden is dat het geld van nieuwe beleggers werd gebruikt om eerdere beleggers te betalen. Een pyramidespel dus, ook wel Ponzi-fraude genoemd.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.