3 ton gevonden bij verdachte drugssmokkel

Bij de 44-jarige man die dinsdag is opgepakt voor het smokkelen van 300 kilo cocaïne is ruim 365.000 euro gevonden. Ook werd een kleine hoeveelheid buitenlands geld in beslag genomen. Het voorarrest van de man is vrijdag door de rechter verlengd. In het onderzoek rond zijn arrestatie werden op dertien plaatsen in Nederland en op de Antillen panden doorzocht.

Daarbij is een vuurwapen en munitie gevonden. Ook zijn auto’s, horloges en een boot in beslag genomen. Dat heeft het OM vrijdag gemeld.

De man wordt verdacht van drugshandel, witwassen, het voorbereiden van drugs en vuurwapenbezit. Zijn 42-jarige ex-vrouw werd verdacht van witwassen, maar is vrijdag vrijgelaten. Ze blijft wel verdachte.

Douanier in de drugs

De zaak van de twee verdachten kwam aan het licht toen een douanier werd aangehouden omdat hij zou hebben geholpen bij de import van 400 kilo coke. In dat onderzoek kwam aan het licht dat de man en de vrouw die afgelopen week werden gearresteerd, mogelijk betrokken waren bij de invoer van 300 kilo coke in december 2013.

Deze partij drugs werd onderschept door de politie. De partij werd gevonden in de Rotterdamse haven, tussen een lading ananassen uit Costa Rica. De drugs had een straatwaarde van 10 miljoen euro.

Drugs aanleiding voor liquidaties

De onderschepping van de partij was mogelijk aanleiding voor twee dodelijke schietpartijen. Het gaat onder meer om de dood van Rob Zweekhorst, die op nieuwjaarsdag werd doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs. Zweekhorst was een onschuldige toevallige voorbijganger die leek op het eigenlijke doelwit. Die werd mogelijk afgelopen week opgepakt.

Ook zou de onderschepte partij drugs aanleiding zijn voor de dood van Rinus Moerer, die in april in Steenbergen werd doodgeschoten. Volgens de politie zat hij met het ene been in de fruitimport, en het andere been in de drugshandel. Moerer was in januari 2014 al doelwit van een liquidatiepoging, en werd in april van vorig jaar daadwerkelijk vermoord.