30 jaar en tbs voor hotelmoord Arnhem

Voor de dubbele moord op twee willekeurige gasten van een hotel in Arnhem is de 48-jarige René de L. uit Almere woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met dwangverpleging. De man was op verlof uit zijn tbs-inrichting en had gewelddadige fantasieën.

In de praktijk

Op 15 maart 2017 keerde De L. niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Tijdens de onttrekking besloot hij zijn fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 vermoordde hij twee slachtoffers door ze veelvoudig met een mes te steken. Hij koos daarbij willekeurige slachtoffers, namelijk de twee andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef.

Hij heeft verklaard dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

Vergelding

De rechtbank vindt het bewezen dat De L. met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang en de rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. De man plande de feiten en toonde zich berekenend.

Daarom moet de tbs pas na voltrekking van een straf van 30 jaar in gaan, aldus de rechtbank. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.

Zie de eerdere berichten:

Verdachte tbs’er hotelmoord vaker voortvluchtig

Verdachte hotelmoorden is voortvluchtige tbs’er

Twee doden in hotel Arnhem