300 kluizen opengebroken in juwelierswijk Londen

Criminelen hebben tijdens de paasdagen mogelijk een grote slag geslagen in Londen. Volgens Britse media zij in de juwelierswijk Hatton Garden bij een bedrijf 300 kluizen opengebroken. De roof werd dinsdagochtend ontdekt. Wat de buit precies is, is onduidelijk. De daders zijn waarschijnlijk door de liftschacht naar beneden abgeseild.

De ruimte waar de kluisjes staan, zat naast de liftschacht. De daders hebben daarom een gat in een muur van bijna een halve meter dik gemaakt om in de ruimte te komen.

Daders vrijdag al binnen

De daders zijn waarschijnlijk vrijdagavond al bij het pand naar binnen gegaan. De roof werd dinsdagochtend pas ontdekt. De daders hadden dus het hele paasweekend om de kluisjes open te breken en de buit te verzamelen.

In de ruimte stonden 600 kluizen, die handelaren vaak huren om juwelen op te slaan tijdens vrije dagen. Daarvan is ongeveer de helft gekraakt. In de kluizen zou voornamelijk juwelen en goud hebben gelegen.

‘Alarm ging af’

Het is onduidelijk wat de precieze buit van de roof is, maar het is niet ongebruikelijk dat er voor honderdduizenden euro’s in de kluisjes wordt achterlaten. Volgens Britse media zou het om de grootste roof uit de Engelse geschiedenis kunnen gaan.

Mogelijk is het alarm bij de roof afgegaan. Een van de slachtoffers vertelt tegen de Britse krant The Mirror dat de politie hem heeft verteld dat zijn kluisje is beroofd. De man zegt daarop met de bewaker te hebben gesproken, die vrijdagavond poolshoogte is gaan nemen toen het alarm afging. Hij zag niets bijzonders.