3000 agenten door extra screening

De korpsleiding van de Natonale Politie laat tot 3000 agenten extra doorlichten door de veiligheidsdienst AIVD. Van deze agenten weet de politie niet of ze voldoende zijn gescreend om vertrouwelijke informatie onder ogen te krijgen, aldus het Algemeen Dagblad.

Komende maanden

Een deel van die groep wordt de komende maanden extra onderzocht. Het betekent niet dat er 3.000 agenten zijn van wie de integriteit in het geding is. Door de reorganisatie bij de politie zullen vanaf 1 juli medewerkers gaan verplaatsen naar hun nieuwe functie. Ongeveer 3.000 medewerkers moeten voordat zij verplaatsen eerst nog een aanvullend veiligheidsonderzoek ondergaan.

Vragenlijst

Het gaat om medewerkers met een vertrouwensfunctie, zoals rechercheurs, inkopers, woordvoerders en managementassistenten. Ze krijgen een ‘P-veiligheidsonderzoek’: dat is de op een na strengste screening die onder toezicht van de AIVD wordt uitgevoerd. De politie kan niet uitsluiten dat er nu medewerkers op vertrouwensfuncties werken die nog geen screening hebben gehad.

Het onderzoek bestaat onder meer uit het invullen van een vragenlijst invullen over hun financiële situatie, eventuele schulden, drugs- of drankverslavingen en buitenlandse reizen. Verder checkt de AIVD de achtergronden van ouders, broers en zussen.

Mark M.

Vorig jaar is ontdekt dat “politiemol” Mark M. toegang had tot de politiesystemen terwijl hij nog geen verplichte AIVD-screening had gehad. Direct daarop heeft de korpsleiding 1600 agenten die het hoogste screeningsniveau zouden moeten hebben onderzocht. 118 agenten bleken toen niet voldoende doorgelicht. Tegen M. dient momenteel een strafzaak voor de rechtbank in Den Bosch.