313 aanhoudingen in “drugsstrijd” in Z-Nederland

In een jaar tijd heeft heeft de aanpak van drugscriminaliteit in Zuid-Nederland geleid tot 417 interventies, 313 aanhoudingen en 45 veronderstelde criminele groeperingen. Dat schrijft het Openbaar Ministerie vrijdag in een juichend persbericht.

Tevreden

In 2015 zijn meer productielocaties van drugs aangetroffen in vergelijking tot 2014. Bovendien zijn 169 wapens in beslaggenomen. Sinds een jaar is de aanpak van criminele organisaties in Zuid-Nederland ‘geïntensiveerd’ en daarover is het OM tevreden. Het OM schrijft:

Ook uit opgevangen signalen uit het criminele circuit blijkt dat de overheidsaanpak van de georganiseerde hennepteelt en productie van synthetische drugs effect heeft.

Verstoord

Volgens het Openbaar Ministerie is door in te grijpen aan het begin van het productieproces van de wiet (bij de toeleveranciers, stekken) en vervaardiging van synthetische drugs schaarste ontstaan. Hierdoor zouden criminele netwerken verstoord zijn geraakt en zijn dumpingen van drugsafval in de natuur teruggedrongen. In één jaar zijn in Zuid-Nederland 121 wietlocaties doorzocht en daarbij zijn 133.648 hennepplanten en 60.108 hennepstekken geruimd.

Verplaatsing

Volgens het OM blijkt uit opgevangen signalen uit het criminele circuit blijkt dat er wordt gesproken over een verplaatsing van hennepactiviteiten vanuit het zuiden naar andere delen van Nederland. Ook zou sprake van een lichte verschuiving van locaties in de richting van de grensstreek in België en Duitsland.

Het klopt dat de laatste jaren meer drugsproductie wordt ontmanteld in het midden en noorden van het land.

Lees meer.