32 verdachten voorgeleid aan rechter-commissaris (UPDATE)

Na de enorme politieactie Operatie Trefpunt van maandag zijn in totaal 32 van de 55 aangehouden verdachten door de officier van justitie voorgeleid aan rechter-commissaris. Donderdag is van twaalf verdachten de voorlopige hechtenis verlengd. De overigen zijn op vrije voeten.

Tsjechië

Verder is woensdag in Tsjechië een 50-jarige man uit Best afkomstige verdachte voorgeleid. De rechter daar heeft ermee ingestemd dat hij aan Nederland zal worden overgeleverd. Een man die afgelopen vrijdag is aangehouden op de snelweg richting Tilburg is ook in bewaring gesteld door de rechter-commissaris.

Explorer

Operatie Trefpunt wordt geleid door het landelijk parket. Er loopt een aantal gelinkte onderzoeken bij de drie zuidelijke parketten van het Openbaar Ministerie: Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg. Het hoofdonderzoek heeft de naam “Explorer”. Het OM ziet twee mannen van 55 jaar uit Kaatsheuvel en van 37 jaar uit Waalwijk als de belangrijkste verdachten, zij zijn maandag in hun woonplaatsen aangehouden. de derde hoofdverdachte is de maandag in Tsjechië aangehouden verdachte.

Geïntensiveerde aanpak

Dat zou betekenen dat het OM de Rotterdammer Ton van D. en Eindhovenaar Janus van W. niet als hoofdverdachten ziet. Van W. verblijft in het buitenland en is niet aangehouden.

Operatie Trefpunt is een onderdeel van de ruim een jaar geleden gestarte geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg: “Intensivering Zuid”, dat zich richt op georganiseerde wietteelt en productie van synthetische drugs.