325 kilo coke in waterdichte tassen

De Douane heeft het afgelopen weekeinde in de haven van Rotterdam 325 kilo cocaïne onderschept. De coke zat verpakt in waterdichte tassen, mogelijk om overboord gezet te worden, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De cocaïne werd aangetroffen op een schip uit Zuid-Amerika.

(Foto: archief)

De cocaïne was aan boord van een zeeschip dat van Zuid-Amerika op weg was naar Rotterdam.  In een afgesloten ruimte werden de waterdichte tassen met in totaal 325 kilo cocaïne gevonden door de douane.

'Eind 2013 onderschepten diverse organisaties, waaronder de Kustwacht, politie, en Douane vlak voor de kust ongeveer 400 kilo cocaïne die overboord was gezet van een zeeschip. Die lading werd destijds opgehaald door vier mannen in snelle boten die op het water zijn aangehouden. Het was de eerste keer in Nederland dat aanhoudingen in een dergelijke zaak op het water plaatsvonden. Het vermoeden bestond al langere tijd dat ook op deze manier cocaïne werd gesmokkeld', aldus het OM.

Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie en FIOD, zet het onderzoek naar de herkomst van de drugs en de mensen achter de smokkel voort. De drugs, met een straatwaarde van zeker 13 miljoen euro, zijn zaterdag al vernietigd.