Drie Syriëgangers aangehouden

In Eindhoven en Arnhem heeft de politie dinsdagochtend drie verdachten aangehouden die worden verdacht van terrorisme. Zij zijn volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de voorbereiding van terroristische misdrijven en zich hebben willen aansluiten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelieerd is aan al Qaida.

Financiële ondersteuning

Een van hen, een 26-jarige man uit Arnhem, is een teruggekeerde Syriëganger en verbonden aan Jahbat al-Nusra. De andere twee verdachten zijn 26 en 30 jaar. Een van hen wordt ook verdacht van financiële ondersteuning van jihadstrijders in Syrië.

AIVD

Het onderzoek is deze zomer onder leiding van het Landelijk Parket begonnen met informatie van de AIVD. Het richtte zich op het verzamelen van bewijsmateriaal tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië. Op 30 oktober zijn in het onderzoek al in Arnhem, Eindhoven, Doesburg en Rotterdam de woningen van verdachten onderzocht. Daarbij werd beslag gelegd op computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons. Ook werden de paspoorten van zes verdachten in beslag genomen.