34 jaar voor dubbele moord Murcia

De rechtbank in het Spaanse Murcia heeft de twee hoofdverdachten van volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein veroordeeld tot 34 jaar cel. Een derde verdachte heeft zes maanden celstraf gekregen. Eerder had een jury bepaald dat de verdachten schuldig waren.

De jury achtte bewezen dat Juan Cuenca (foto links) twee Roemenen heeft ingehuurd voor de moorden. Ook heeft Cuenca uiteindelijk heeft geholpen bij de dubbele moord, in het voorjaar van 2013, aldus de jurado popular (volksjury).  De twee veroordeelden moeten aan de vier naaste familieleden een schadevergoeding betalen van in totaal 200.000 euro.

Roemenen

Ook de Roemeen Valentin Ion (foto rechts) was schuldig bevonden. De andere Roemeen was donderdagavond in de rechtszaal vrijgelaten. Constantin Stan zei dronken op bed te hebben gelegen toen de moorden plaatsvonden. De jury vindt hem wel schuldig aan het helpen begraven van de lichamen. Omdat hij daarvoor een lagere straf zal krijgen dan hij heeft doorgebracht in voorarrest kwam hij op vrije voeten.

Cuenca was voorzitter van de volleybalclub waar Ingrid Visser speelde. Zij had nog enkele tonnen aan salaris tegoed. Overeengekomen werd dat die schuld middels zakelijke transacties zou worden vereffend. Dat moesten Visser en haar vriend met de dood bekopen.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie vijftig jaar cel geëist tegen de drie mannen voor moord met voorbedachten rade. Na het oordeel van de jury heeft de aanklager de strafeis bijgesteld. Tegen Cuenca en Ion eiste hij 34 jaar cel. De rechter ging daar in mee.

De man op wiens terrein de lichamen werden gedumpt is niet schuldig bevonden door de jury.

Zie ook:

Visser en Severein doodgeslagen door Roemeen

Kans op deal in Spaanse moordzaak Ingrid Visser

Geen deal in moordzaak Ingrid Visser