3,4 miljoen dollar na onterechte veroordeling

Een echtpaar uit de Amerikaanse staat Texas heeft 3,4 miljoen dollar aan schadevergoeding ontvangen voor een onterechte veroordeling voor kindermisbruik. Dan en Fran Keller werden in 1992 veroordeeld voor het misbruiken van een 3-jarig meisje in hun kinderopvang in Austin.

Rituelen

Verschillende kinderen uit de crèche hadden geklaagd. Huisdieren zouden worden gemarteld en het stel zou ook satanische rituelen houden. Een arts claimde dat er fysiek bewijs was voor seksueel misbruik.

In 2013 kwamen de twee vrij, na 21 jaar cel. Vast was komen te staan dat ze het misbruik nooit hadden gepleegd.

Gelogen

In 2013 bleek dat de dokter een fout had gemaakt en ook had gelogen tijdens de rechtszaak. Het vermeende slachtoffer stelde toen dat ze zich het misbruik eigenlijk niet kon herinneren. Politierechercheurs zouden in de verhoren van de kinderen erg leidende vragen hebben gesteld. De Kellers werden daarop vrijgelaten.

80.000 per jaar

De 67-jarige Fran en 75-jarige Dan kregen maandag te horen dat ze gecompenseerd zullen worden voor de jaren dat ze onschuldig hebben vastgezeten. Ze krijgen 80.000 dollar per jaar in de cel en voor ieder jaar 5 procent rente op dit bedrag: totaal 3,44 miljoen dollar (2,9 miljoen euro).