3,5 jaar cel geëist tegen Utrechter voor grootschalige drugshandel

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Utrecht 3,5 jaar celstraf geëist tegen een 30-jarige man uit Utrecht. Hij zou als groothandelaar andere drugsdealers hebben voorzien van cocaïne en heroïne. Tegen een medeverdachte van 26 uit Utrecht, die bekent één van die drugsdealers te zijn, eist justitie één jaar cel.

Volgens het OM speelde vooral de 30-jarige Utrechter een belangrijke rol in de cocaïnehandel in Utrecht-Zuid en was hij jarenlang actief in de drugshandel. ‘Hij was leverancier van vele straatdealers en er gingen kilo’s cocaïne door zijn handen.’

Uitkering

In het dossier zit, volgens justitie, voldoende bewijs dat de man vanaf eind 2021 actief was in de drugshandel. Hij had in die periode geen legale baan en kreeg een uitkering van het UWV. De 26-jarige verdachte zou ongeveer vijf maanden in drugs hebben gehandeld. Ook hij had geen legale inkomsten en verbleef bovendien illegaal in Nederland.

Witwassen

Naast drugshandel wordt de 30-jarige man verdacht van het witwassen van ruim 23.000 euro en de 26-jarige van ruim 17.000 euro. Ook worden beide mannen verdacht van het bezit van ruim 600 gram cocaïne en ongeveer 10 gram heroïne. Het bewijs bestaat onder andere uit vele afgetapte gesprekken en in beslag genomen telefoons en drugs.

Het OM neemt de verdachten hun rol in de cocaïnehandel zeer kwalijk.

‘Want cocaïnehandel is in Midden-Nederland en in het bijzonder in Utrecht-Zuid een gigantisch probleem. In dat netwerk wordt excessief geweld of dreiging daarmee als instrument gebruikt om het criminele imperium in stand te houden of uit te breiden. Van dat geweld worden ook onschuldige mensen slachtoffer.’

Eerder veroordeeld

Vooral de 30-jarige verdachte heeft daarin, als groothandelaar, een belangrijk aandeel gehad. ‘Hij geeft geen blijk van inzicht en spijt en uit niets blijkt dat hij zijn leven anders in wil richten en wil breken met zijn criminele carrière’, aldus de officier van justitie. De verdachte is al vier keer eerder veroordeeld voor drugsgerelateerde feiten.

Het OM zegt het ook belangrijk te vinden om een signaal te geven aan de omgeving van de 30-jarige verdachte.

‘Het moet immers in de sociale omgeving van de verdachte duidelijk zijn geweest dat hij met criminaliteit geld verdiende. Juist door zijn levensstijl, auto’s en kleding in combinatie met het ontbreken van een legale baan.’

Naast een strafeis van 3,5 jaar cel is ook de auto, designerkleding en het in beslag genomen geld van de 30-jarige verdachte in beslag genomen. Tegen de 26-jarige man is één jaar cel geëist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.