3,5 jaar cel geëist voor vervoer 22 kilo cocaïne (UPDATE)

Het OM in Rotterdam heeft 3,5 jaar cel geëist tegen een 22-jarige man uit Roosendaal die in een verborgen ruimte van zijn auto pakketten met in totaal 22 kilo cocaïne vervoerde. De man liep tegen de lamp tijdens een reguliere controle. Zijn advocaat gelooft niet in een toevalstreffer.

Wiet

Bij de verkeerscontrole op 19 juni 2019 op de A13 ter hoogte van Delft vroeg de politie de man uit Roosendaal of hij drugs bij zich had. De man antwoordde bevestigend dat hij wat wiet bij zich had en overhandigde de agenten een zakje wiet. Hierna besloten zij de auto te doorzoeken. In een verborgen ruimte troffen agenten negentien pakketten aan met in totaal 22 kilo cocaïne (straatwaarde 572.000 euro).

Bij zijn arrestatie en doorzoeking van zijn woning legde de politie beslag op zes mobieltjes, waaronder vijf gecrypte telefoons. De officier van justitie: ‘Dat past dus helemaal bij het feit dat verdachte zich bezighoudt met het vervoeren van drugs.’

‘Té toevallig’

De man heeft geen strafblad. Advocaat Guy Weski vindt dat de zaak aan alle kanten rammelt. Als de man zijn zakje wiet (van 3 gram) voor eigen gebruik niet had overhandigd was er geen doorzoeking geweest want alles was in orde. Volgens Weski is er zonder zijn toestemming een doorzoeking van de auto geweest. Weski: ‘Ik kan me niet voorstellen dat dit een toevalstreffer is geweest. Het is namelijk allemaal net té toevallig ook gelet op de zeer specifieke vraag naar drugs. In mijn ogen verborgen de verbalisanten de achterliggende informatie en hebben zij misbruik gemaakt van hun verzonnen controle. Verder is aan cliënt niet het recht gegeven niet te antwoorden op de vraag of hij verboden spullen bij zich had. Hij belast zich zelf hiermee namelijk.

Weski vindt dat er sprake is geweest van ‘een opeenstapeling van vormverzuimen’ wat tot bewijsuitsluiting en dus vrijspraak moet leiden.

De rechtbank doet uitspraak op 27 november.