3,5 jaar cel voor wapenhandel en bezit tientallen vuurwapens

Een 32-jarige man uit Rijsbergen is donderdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegen wapenhandel en het bezit van meerdere wapens en onderdelen daarvan.

(Beeld uit archief)

In april 2019 doorzocht de politie de kantoorruimte van een bedrijfspand van Rijsbergenaar I. N. en een medeverdachte in Helmond. In een kluis en een verborgen ruimte in een poef lagen onder andere een revolver, een twintigtal pistolen, honderden patronen en onderdelen van vuurwapens.

Prijzen op kladblok

Op een van de bureaus in het bedrijfspand werd een MacBook, een kladblok en een mobiele telefoon gevonden die vaak wordt gebruikt als cryptofoon. Met de laptop had de man gezocht naar verschillende wapens. Op het kladblok stonden de namen van vuurwapens en de bijbehorende prijzen.

Uit de notities op het kladblok en de aangetroffen instructies op de laptop leidt de rechtbank af dat de verdachte zich bezighoudt met wapenhandel en zich in het criminele circuit bevindt.

Puur winstbejag

De verdachte handelde uit puur winstbejag en trok zich niets aan van de veiligheidsrisico’s, aldus de rechtbank. Hij ziet bovendien niet in dat zijn handelen ernstig is en neemt geen verantwoordelijkheid.

De rechtbank volgt de eis van de officier van justitie en veroordeelt de verdachte tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Zijn medeverdachte kreeg eerder dezelfde straf.

De volledige uitspraak is hier terug te vinden.