36 miljoen gestolen van Europese banken

Met een zeer geavanceerde digitale aanval op Europese banken is meer dan 36 miljoen euro gestolen. Eurograbber, zoals het virus wordt genoemd, richt zich op de klanten van de banken en infecteert zowel computers als mobiele telefoons met malware. Daardoor kunnen de inloggegevens en bevestigingscodes die via sms worden verstuurd worden onderschept.

In totaal zijn 940 klanten van drie Nederlandse banken slachtoffer geworden. Van deze rekeningen werd in totaal bijna 1,2 miljoen euro weggesluisd. Internationaal gaat het om meer dan dertigduizend bankrekeningen. De criminelen lieten geld overmaken naar diverse rekeningen in Europa van bedragen tussen de 500 en 250.000 euro.

De aanval werd in Italië ingezet, maar werd al snel uitgebreid naar Nederland, Duitsland en Spanje. De aanvallen zouden zich voornamelijk richten op mobiele telefoons met een Android en BlackBerry-systeem.

De infectie met Eurograbber vond plaats nadat een klant via een nep-mail van de bank op een link had geklikt. Als de klant daarop inlogde bij de website van de bank, verscheen een waarschuwing dat de klant zijn telefoonnummer in moest toetsen waar de bevestigingscode naar moest worden verstuurd. Daarna kreeg de klant een bericht dat er een beveiligingsupdate voor de software moest worden geïnstalleerd. Die infecteerde de telefoon met een trojaans paard, die sms-berichten onderschepte.

Het is niet bekend bij welke bank de klanten in Nederland zijn aangesloten.