360 kilo ketamine gevonden, grootste vangst ooit in Nederland

De politie-eenheid Noord-Holland heeft op 28 oktober in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland elf verdachten aangehouden. Bij de doorzoekingen op veertien locaties werd onder meer 360 kilo ketamine aangetroffen met een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro, de grootste partij ketamine ooit in Nederland.

Bij de actie waren ruim 250 politiemensen betrokken van zowel de eenheid Noord-Holland als van andere eenheden en werd ondersteuning geboden door een specialistisch team van Defensie. De politie zegt geen eerdere informatie naar buiten te hebben gebracht in verband met de aan verdachten opgelegde beperkingen.

Twee leiders

De criminele organisatie wordt verdacht van grootschalige handel in ketamine, cocaïne, amfetamine en methamfetamine. De aangehouden verdachten zijn negen mannen en twee vrouwen van 25 tot 60 uit Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle. Twee mannen van 32 en 37 uit Hoofddorp worden gezien als de leiders van de organisatie.

Op dit moment zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten. De andere verdachten zijn heengezonden maar zij blijven wel verdachte.

Ton cash en vuurwapens

Bij de doorzoekingen op veertien locaties werden naast administratie o.a. ruim 360 kilo ketamine, ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designer-artikelen in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland).

EncroChat

Het strafrechtelijk onderzoek werd in juni 2018 opgestart nadat de politie informatie ontving dat een van de hoofdverdachten zich bezig zou houden met drugshandel. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat.

Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kilo cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo.