37 arrestaties bij grote actie tegen internationale wapen- en drugsclan (VIDEO)

Bij een grote internationale politieactie gecoördineerd door Europol is een criminele organisatie opgerold die opereerde vanaf de Balkan en zich bezighield met grootschalige drugs- en wapenhandel. Er zijn 37 verdachten opgepakt, waaronder een Nederlander en de leider van de groep, die vanuit een Italiaanse gevangenis door zou zijn gegaan met het geven van instructies en opdrachten aan de clan.

Zagreb

In Nederland ontdekte de Rotterdamse politie een garage die werd gebruikt om cocaïne op te slaan. De invallen vonden woensdag gelijktijdig plaats in Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Nederland, Italië, België en Duitsland. De acties werden gecoördineerd vanuit een commandopost in de Kroatische hoofdstad Zagreb, met de steun van Europol-agenten die ter plaatse werden ingezet.

Leiding vanuit cel

Er zijn in totaal 37 verdachten gearresteerd, onder wie de leider van het netwerk; een man uit Bosnië-Herzegovina die momenteel vier jaar gevangenisstraf uitzit in Italië. Vanuit zijn cel zou hij leiding hebben gegeven aan de criminele organisatie.

Drugs en wapens

Bij de invallen zijn 15 kilo cocaïne, 11 kilo heroïne, 3 kilo amfetamine, 7 kilo wiet en 10 kilo hasj aangetroffen met een straatwaarde van bijna 3,5 miljoen euro. Ook zijn 18 vuurwapens, waaronder 2 machinegeweren, 2.512 stuks munitie en explosieven (500 gram TNT) aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn 148.000 euro contant geld, politie-uniformen en valse identiteitspapieren onderschept.

Ontsleutende chats

Europol kwam het netwerk op het spoor na het kraken van versleutelde chatberichten (Encrochat, Sky ECC en ANOM) tussen de verdachten.

Volgens de Kroatische politie werd Nederland gebruikt als doorvoerland: drugs werden uit Turkije en Montenegro ingevoerd, hier versneden en naar andere Europese landen gesmokkeld.