38 huizoekingen in NL en Spanje in Spaanse cokezaak

Nadat er een groepje Nederlanders op luxejacht ter hoogte van Ibiza met 336 kilo cocaïne waren aangehouden zijn er in Nederland en Spanje 38 huiszoekingen gedaan. De hoofdverdachte in de zaak komt uit Schagen: de 54-jarige Robert G..

Heerhugowaard

Er waren doorzoekingen in woningen en kantoren in Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Schagen en Zaandam. Er zitten ver Nederlanders vast in de zaak volgens Spaanse media: Angelo K., Michael R., Robert G. en Robbie G.. Er is ook een verdachte met Duitse nationaliteit: Erik M.. Alleen die laatste zou tot nu toe een verklaring hebben afgelegd. De vijf waren aan boord van een motorjacht met de naam: HCH-X. De onderzoeksrechter op Mallorca heeft dinsdag alle vijf mannen gevangen gezet.

Kok

De Duitser heeft gezegd dat hij aan boord was als kok en dat hij niets van de lading cocaïne afwist. Robert G. zou geregistreerd staan als eigenaar zijn van het motorjacht. Zijn zoon is één van de verdachten.

Volgens nhnieuws.nl zijn bij de doorzoekingen gouden sieraden, kostbare horloges en een Harley-Davidson in beslag genomen. Daarnaast legden ambtenaren beslag op buitenlandse bankrekeningen en op de panden.

Costa Brava

Bij gelijktijdige doorzoekingen in Platja d’Aro aan de Costa Brava zijn meerdere waterscooters, boten en dure auto’s in beslag genomen. Mogelijk zijn de vaar- en voertuigen gebruikt om cocaïne te vervoeren naar het Spaanse vasteland en verder.

In Nederland loopt er ook een witwasonderzoek in verband met de aankoop van het motorjacht, twee jaar geleden. Toen vestigden de verdachten zich ook op Mallorca.