3,8 ton cocaïne: 5 maanden cel

Voor hun rol bij de smokkel van 3,8 ton cocaïne hebben een 41-jarige man uit Breda en een 57-jarige man uit Oosterhout woensdag van de rechtbank in Zwolle bijna 5 maanden cel gekregen. Het Openbaar Ministerie had tot negen jaar geëist.

Pond cocaïne

In de haven van Antwerpen vond de douane op 15 september 2017 ongeveer 3.800 kilo cocaïne in een container. De meeste cocaïne werd eruit gehaald door de politie en de container geobserveerd. De 41-jarige reed als vrachtwagenchauffeur vervolgens een pond cocaïne van de haven in Antwerpen naar een loods in Breda. De 57-jarige man was de eigenaar van de loods. De twee werden daarop gearresteerd.

Beperkte rol

De rechtbank vindt dat uit het dossier alleen een beperkte rol van de verdachten spreekt. Ze spreekt de mannen vrij van het zwaardere feit van medeplegen van de cocaïnesmokkel.

Omdat ze slechts een klein aandeel hadden en omdat zij nog nooit eerder zijn veroordeeld vallen hun straffen fors lager uit dan geëist was door de officier van justitie. Die ging wel uit van medeplegen en eiste daarom 9 jaar voor de chauffeur en 6 jaar voor de eigenaar van de loods.

De twee mannen kregen nu 9 maanden waarvan 4 maanden en 4 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.