4,5 jaar voor dood Anneke van der Stap

Ron P. is tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld in de zaak rond de dood van de studente Anneke van der Stap uit Rijswijk. Volgens het gerechtshof is moord niet bewezen, en daarom is de straf veel lager uitgevallen dan de eis van levenslang. Ron P. werd eerder veroordeeld in de Puttense moordzaak voor de moord op Christel Ambrosius.

Anneke van der Stap werd in 2005 voor het laatst gezien toen ze in Enschede de trein naar Den Haag pakte. Ze verscheen de volgende dag niet op haar werk en werd toen als vermist opgegeven. Elf dagen later werd Van der Stap dood gevonden in de bossen langs het Jaagpad in Rijswijk.

Ron P. kwam al snel in beeld als moordenaar maar werd in 2012 vrijgesproken omdat de rechtbank toen vond dat er niet genoeg bewijs was. Volgens de rechtbank was er wel materiaal dat 'zeer belastend' was, maar dat was niet genoeg voor een veroordeling.

P. heeft tegen twee medegevangenen verklaard dat hij Van der Stap heeft vermood. Hij had ook meerdere voorwerpen van de studente, onder meer een usb-stick, een harde schijf en een bankpas. Op bewakingsbeelden was ook te zien hoe P. die bankpas gebruikte bij een benzinepomp.

Justitie heeft P. meerdere keren het bewijs voorgelegd, maar die wilde alleen kwijt dat hij niets met de zaak te maken had.