Vier jaar celstraf Paarlberg

Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag zakenman Jan Dirk Paarlberg veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor onder meer het witwassen van ruim 17 miljoen euro. Dat geld was afkomstig van de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. 

 

De beschuldiging van witwassen was de belangrijkste in de omvangrijke en complexe strafzaak tegen de 55-jarige Paarlberg. Het hof verklaarde ook bewezen dat de tegenwoordig in Londen wonende Paarlberg zich schuldig maakte aan oplichting en belastingfraude. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep 4 jaar cel geëist.

Het hof is niet ingegaan op de wens van de verdediging om inzage te krijgen in de volledige financiële administratie van Endstra. In dit verband zijn in het onderzoek talloze getuigen gehoord en er zijn vele documenten in het onderzoek betrokken. Daaruit komt volgens het hof niets naar voren dat twijfel zou moeten oproepen aan de deugdelijkheid van het onderzoek.

De gevangenisstraf van vier jaar is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank ging boven de eis van vier jaar uit en legde 4,5 jaar op, maar het hof vindt de eis van 4 jaar evenwichtig. Het hof heeft bij de strafmaat rekening gehouden met de publiciteit rond de zaak die de verdachte zakelijk en persoonlijk raakt en die in de toekomst zijn weerslag zal hebben op zijn functioneren en het voortbestaan van zijn ondernemingen.

Hier is het arrest.

Alles over de zaak Paarlberg.