Duitse actie tegen Nederlandse designer drugs (UPDATE VIDEO)

Er zijn vier Nederlanders opgepakt in een Duits onderzoek tegen handelaren van designer drugs.  De actie is een samenwerkingsverband van politie en justitie in Nederland, Duitsland en Kroatië. 

15.000 zendingen

Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van 1,5 jaar vooraf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, en Nederland. In Nederland leidde het Duitse onderzoek en de rechtshulpverzoeken van Duitsland in de richting van in ieder geval vier Nederlanders die per post aan duizenden Duitse afnemers drugs leverden. Er zijn minimaal 15.000 zendingen in onderzoek.

Van de Nederlandse vier heeft Duitsland de overlevering gevraagd. Dinsdag werden twee van hen, een 65-jarige Amsterdammer en een 66-jarige man uit Huizen aangehouden. Twee Amsterdammers van 26 en 31 werden in Kroatië aangehouden. Drie van hen zitten in detentie, de vierde is door de rechter-commissaris onder voorwaarden, onder andere een meldplicht, op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland.

125 politiemensen

Tijdens de actiedag van dinsdag is door zo’n 125 politiemensen op twaalf plaatsen (Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen) gezocht naar onder andere drugs en geld en administratie. Daarbij werden onder andere in een loods in Almere kilo’s pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en in beslag genomen.

Designerdrugs zijn populair in het uitgaanscircuit. Niet alle psycho-actieve stoffen vallen direct onder de Opiumwet.