4 ton coke en 2 miljoen euro cash gepakt in Spanje

In samenwerking met Europol is in Spanje een internationale drugsorganisatie opgerold.  Daarbij werden 81 personen opgepakt. Ook werden 4000 kilo cocaïne, 2 miljoen euro cash, 42 auto’s, een luxe jacht, dure horloges en juwelen en sieraden in beslag genomen.

De helft van de cash werd in een panic room gevonden in het huis van de verdachte die door Europol als de leider van de bende wordt gezien.

Gespecialiseerde teams

De drugsorganisatie zou uitermate goed gestructureerd zijn geweest met verschillende gespecialiseerde teams. Zo was er een groep binnen de bende die zich bezighield met de beveiliging van de transporten, de incasso’s en afpersingen. Ook pleegde het team ripdeals, waarbij bendeleden soms verkleed waren als agenten. Voor het transporteren van de drugs gebruikte de bende onder andere vrachtwagens en boten. Ook zou ze hebben beschikt over een drugslab.

Liquidatie

Volgens Europol was de organisatie uiterst gewelddadig. Medio september werd er nog een Spaans lid van de bende door zijn hoofd geschoten in El Campello. Volgens Spaanse media hield die liquidatie mogelijk verband met de rip van 2000 kilo hasj.

Operatie Beautiful

Het onderzoek naar de bende was in 2018 gestart, onder de naam Operatie Beautiful. Aan het onderzoek, onder leiding van de Spanjaarden, werd meegedaan door Roemeense, Zweedse, Portugese, Franse en Colombiaanse autoriteiten.